Casa Româno-Chineză, în publicația “Guangming Daily”

Corespondentul agenției  Xinhua, la Bruxelles, Liu Jun, publică un articol amplu în  ”Guangming Daily” despre   prietenia tradițională și colaborarea  dintre poporul român și chinez, urmare a unei vizite de documentare  efectuată în țara noastră, care a cuprins , printre altele,  o întânire  la Casa Româno-Chineză cu reprezentanții asociației.  Remarcăm interesul ziaristului pentru prezentarea cooperării dintre China și Țările Europei Centrale și de Est- “16 + 1”, despre care se afirmă că a fost  creată ca o etapă amplă de aprofundare a colaborării pragmatice în domenii diferite prin proiecte de anvergură națională.

           ”În ultimii ani, relațiile China-România și-au menținut o dezvoltare sănătoasă și stabilă, cu interacțiune frecventă de conducere la nivel înalt și de încredere politică reciprocă. Cooperarea în diferite domenii a fost avansată şi toate parteneriatele bazate pe prietenie reciprocă au luat amploare, scrie în articol Liu Jun. În 2015, cele două țări au semnat un Memorandum de înțelegere pentru a împinge înainte construirea de drumuri care intersectează proiectul. România a devenit prima țară care a semnat un acord similar cu China. Conform unor statistici chinezeşti, China a investit aproape 800 de milioane de dolari americani în România, una dintre cele mai mari ţări din Europa Centrală și de Est. Companiile chinezeşti sunt implicate în mod activ în proiecte de mari de infrastructură, energie şi transport, care sunt prioritare pentru partea chineză.”

În continuare, ziaristul chinez redă punctual de vedere al profesorului Zaman, fostul director al Institutului Național de Cercetări Economice al Academiei Române de Științe, care evidențiază realizările economice ale Chinei. (…)  Profesorul susține  că ”România ar trebui să adopte inițiativa Chinei “One Belt one Road” pentru a promova dezvoltarea economică națională. România este în măsură să ofere o gamă largă de servicii, care ar dezvolta în mod pragmatic cooperarea şi ar aduce beneficii reciproc avantajoase, cum ar fi domeniile  energetic, construcții, agricultură și creșterea animalelor, turism etc. şi proiecte naționale, cum ar fi C.N.E. Cernavodă, termocentrala de la Rovinari și hidrocentrala de la Taniţa”.

Liu Jun mai scrie despre fostul ambasador al României, în China, domnul  Budura, care ”a depus o muncă de 15 de ani pentru a publica cele cinci volume despre “Relaţia sino-română”, documente prețioase care acopera perioada 1880-1981 şi dovedesc înalta prietenie dintre popoarele noastre(…).

          Casa Româno-Chineză, promotoarea relaţiilor bilaterale

”În asociaţia de prietenie, “Casa Româno-Chineză”, directorul departamentului de promovare a investițiilor străine, domnul  Tibi H., a prezentat activităţiile din acest an ale Casei Româno-Chineze, zeci de proiecte de cooperare, inclusiv vizite la nivel înalt, negocieri economice și comerciale, schimburi culturale, festivaluri de film, festivaluri tradiționale chinezești, expoziții și așa mai departe. De asemenea, Casa Româno-Chineză, a publicat un ghid juridic pentru chinezii din România, dar şi un ghid de legislaţie pentru tinerii chinezi din România. Tibi a spus că asociaţia Casa Româno-Chineză a organizat numeroase activităţi prin care să păstreze prietenia chino-româna, bazată pe respect reciproc şi să o transmită generației tinere.

În special demn de menționat este faptul că asociaţia Casa Româno-Chineză publică o revistă periodică”Casa Prieteniei” și îşi informează membrii cu ajutorul site-ul web. Redactorul șef al revistei, domnul Eliade Bălan, un jurnalist cu 30 de ani vechime în presă, crede că România are o o relație de prietenie și de cooperare tradițională “de-a lungul acestui drum”, care deschide o nouă era a „Drumului Mătăsii”, atât pentru România, cât şi pentru ţările prin care trece acest “drum”, promovând dezvoltarea economică”. Reporterul chinez a remarcat că ”în cele 44 de pagini ale revistei realizate cu o calitate si grafică remarcabilă sunt incluse importante informaţii care vizează sfera politică, economică, comercială, culturală, educaţională, culinară  şi de schimburi bilaterale bazate pe o prietenie tradiţională. Revista are atât pagini în chineză, cât şi în engleză, care fac rezumatul conţinutului şi este distribuită în mod gratuit în instituţiile guvernamentale, economice, comerciale, în centrele diplomatice, hoteluri şi alte locaţii”.

“Drumul Mătăsii” va aduce mai mulţi turiști chinezi

      ”Absolvent al Universtăţii Agricole Zhejiang, Zeng Xudong (Osten) este acum un prosper om de afaceri chinez din România,  directorul general al firmei Phoenix Travel Company, una dintre cele mai vechi agenţii chinezeşti de turism din România  De-a lungul anilor,  Compania a ajutat mai multe delegaţii guvernamentale şi private din China să viziteze România, iar delegaţiile din România să viziteze China”, se arată în articol.  În discuția avută cu  reporterul chinez, Zeng Xudong a precizat că ”în România are  sunt foarte multe oraşe şi sate care și-au pastrat arhitectura şi tradiţiile moştenite. Sezonul estival în puteți petrece pe  plaje de la Marea Neagră, iar iarna să o petreceţi la ski în Munţii Carpaţi”.

 

 

Mai jos regasiti articolul aparut in “Guangming Daily” (23 octombrie 2016 pagina 05)

România – oportunități în iniţiativa “One Belt one Road”

Sursa: Liu Jun, “Guangming Daily” (23 octombrie 2016 pagina 05)

Reporerul Guangming a vizitat recent România pentru a intervieva și a simţi prietenia dintre poporul român și chinez. Cooperarea între China și țările Europei Centrale și de Est, “16 + 1”, a fost creată ca o etapă amplă de aprofundare a cooperării pragmatice și continuă prietenia tradițională dintre cele două țări.

Pentru a prinde Expresul “One Belt one Road”

În ultimii ani, relațiile China-România și-au menținut o dezvoltare sănătoasă și stabilă, cu interacțiune frecventă de conducere la nivel înalt și de încredere politică reciprocă. Cooperarea în diferite domenii a fost avansată, şi toate parteneriatele bazate pe prietenie reciprocă au luat amploare aşa cum precizează Ambasada Chinei din România.

În 2015, cele două țări au semnat un memorandum de înțelegere pentru a împinge înainte construirea de “dumuri care intersectează proiectul”. România a devenit prima țară care a semnat un acord similar cu China. Conform unor statistici chinezeşti incomplete, China a investit aproape 800 de milioane de dolari americani în România, una dintre cele mai mari ţări din Europa Centrală și de Est. Companiile chinezeşti sunt implicate în mod activ în proiecte de mari de infrastructură, energie şi transport care sunt prioritare pentru partea chineză. În 2015, volumul schimburilor comerciale bilaterale dintre cele două țări a fost de aproape 4.5 miliarde de dolari americani. China depăşind Rusia, devenind al 11-lea partener comercial din România și cel mai mare partener comercial din afara UE.

Profesorul Zaman, fostul director al Institutului Național de Cercetări Economice al Academiei Române de Științe, a lăudat realizările economice a Chinei. El a reamintit sentimentele vizitelor recente din China, precizând că, în ultimii ani, economia românească a ieşit treptat din recesiune,  în 2013 având o creștere de 3,5%, cea mai mare dintre cele 28 de state membre a UE. El crede că România ar trebui să adopte inițiativa Chinei “One Belt one Road” pentru a promova dezvoltarea economică națională. România este în măsură să ofere o gamă largă de servicii, care ar dezvolta în mod pragmatic cooperarea şi ar aduce beneficii reciproc avantajoase, cum ar fi domeniileŞ energetic, construcții, agricultură și creșterea animalelor, turism etc. şi proiecte naționale, cum ar fi Centrala Nucleară de la Cernavodă , Termocentrala de la Rovinari și Hidrocentrala de la Taniţa.

Fostul ambasador al României în China, Dl. Budura, care a depus o muncă de 15 de ani pentru a publica cele cinci volume despre “Relaţia sino-română”, documente prețioase care acopera anii 1880-1981 şi dovedesc înalta prietenie dintre popoarele noastre. În prezent, Dl. Budura îşi scrie memoriile, pentru a demonstra relaţiile de prietenie a României cu China. El a transmis  reporterului  că atât guvernul român cât și partidele politice sunt angajate să dezvolte relații de prietenie și cooperare cu China, ţinând cont că popoarele noastre sunt legate de o prietenie puternică care speră la un un viitor mai bun odată cu implementarea proiectului “One Belt one Road”.

“Casa Româno-Chineză” promotoarea relaţiilor bilaterale

“Promovarea relaţiilor bilaterale”. În asociaţia de prietenie, “Casa Româno-Chineză”, directorul departamentului de promovare a investițiilor străine Dl. Tibi H., un cunoscător al limbii chineze şi un prieten al reporterului, a prezentat activităţiile din acest an al “Casei Româno-Chineze”, zeci de proiecte de cooperare, inclusiv vizite la nivel înalt, negocieri economice și comerciale, schimburi culturale, festivaluri de film, festivaluri tradiționale chinezești, expoziții și așa mai departe. “Casa Româno-Chineză”, de asemenea, a publicat un ghid juridic pentru chinezii din România dar şi un ghid de legislaţie pentru tinerii chinezi din romania. Asociaţia “Casa Româno-Chineză”, a organizat numeroase activităţi prin care să păstreze prietenia chino-româna bazată pe respect reciproc şi să o transmită generației tinere.

În special demn de menționat este faptul că asociaţia “Casa Româno-Chineză” publică o revistă periodică, “Casa Prieteniei” și îşi informează membrii cu ajutorul site-ul web. Redactorul-șef al revistei, Dl. Eliade Bălan, un jurnalist cu 30 de ani vechime în presă, crede că România are o o relație de prietenie și de cooperare tradițională “de-a lungul acestui drum”, care deschide o nouă era a „Drumului Mătăsii”, atât pentru România cât şi pentru ţările prin care trece acest “drum” promovând dezvoltarea economică.

Reporterul a remarcat că în cele 48 de pagini ale revistei realizate cu o calitate si grafică remarcabilă sunt incluse importante informaţii care vizează sfera politică, economică, comercială, culturală, educaţională, culinară  şi de schimburi bilaterale bazate pe o prietenie tradiţională. Revista are atât pagini în chineză cât şi în engleză care fac rezumatul conţinutului şi este distribuită în mod gratuit în instituţiile guvernamentale, economice, comerciale, în centrele diplomatice, hoteluri şi alte locaţii.

“Drumul Mătăsii” va aduce mai mulţi turiști chinezi

Absolvent al Universtăţii Agricole Zhejiang, Zeng Xudong (Osten) este acum un prosper om de afaceri chinez din România,  directorul general al Phoenix Travel Company, una dintre cele mai vechi agenţii chinezeşti de turism din România. În septembrie 2004, România și China au semnat un tratat bilateral de turis, “Phoenix Tour” fiind desemnată ca firma AD care poate facilita obţinerea vizelor ADS. De-a lungul anilor Compania a ajutat mai multe delegaţii guvernamentale şi private din China să viziteze România, iar delegaţiile din România să viziteze China.

Zeng Xudong a precizat că în România ale un foarte mare potenţial turistic. Sunt foarte multe oraşe şi sate care si+au pastrat arhitectura şi tradiţiile moştenite. Sezonul Estival în puteți petrece pe faimoasele plaje de la Marea Neagră iar iarna să o petreceţi la ski in Munţii Carpaţi. Regretabil, din cauza restricțiilor impuse de UE, România nu acordă vize turistice cu caracter personal Chinei. Eu cred că în viitorul apropiat, numărul turiştilor chinezi se va mării atât datorită realizării noului “Drum al Mătăsii” cât şi a rezolvării problemelor legate de viză.

(Ziarul Bruxelles 22 octombrie (corespondent Xinhua la Bruxelles, Liu Jun)

罗马尼亚从“一带一路”看到机遇

作者:本报记者 刘军《光明日报》( 2016年10月23日 05版)

  【特别关注】   

记者日前赴罗马尼亚采访,处处感受到罗马尼亚人民对中国的友好情谊。而“一带一路”倡议的提出,中国与中东欧国家“16+1”合作机制的建立,正为两国深化务实合作、续写传统友好搭建起广阔舞台。

搭上“一带一路”的快车

  中国驻罗马尼亚使馆经商参赞关钢告诉记者,近年来,中罗两国关系保持健康、稳定发展,双方高层领导互动频繁,政治互信不断增强,各领域合作扎实推进,全面友好伙伴关系内涵日益丰富。

2015年,两国签署了推进“一带一路”建设的谅解备忘录,罗成为首批与中国签署类似协议的国家。据中方不完全统计,中国在罗累计投资近8亿美元,罗是中国在中东欧地区投资最多的国家之一。中国企业正积极参与罗大型基础设施项目,能源、交通领域是热点和重点。2015年两国双边贸易额近45亿美元,中国超过俄罗斯成为罗第11大贸易伙伴国、欧盟外第一大贸易伙伴。

罗马尼亚科学院国家经济研究所前所长扎曼教授对中国经济取得的成就倍加赞赏。他对记者回顾了多次访华的感受后说,近年来罗经济逐步走出衰退,2013年增长3.5%,增速在欧盟28个成员国中居第一,但这仍不能保证国家整体经济好转,因为经济起点较低。他认为,罗应紧紧抓住中国的“一带一路”倡议,促进国民经济发展。罗中经济互补性强,在切尔纳沃德核电站、罗维纳里火电站和塔尼塔抽水蓄能电站等国家项目的基础上,可在能源、基础设施建设、农牧业、旅游等领域加强务实合作,实现互利共赢。

罗马尼亚前驻华大使罗明退休后,历时15年编纂出版了5卷本《罗中关系史》,这些珍贵文献是1880年至1981年罗中友好关系的“见证”,已被英、美等国的大学图书馆和研究机构收藏。现在,罗明正在撰写回忆录,以亲身经历记录罗中友好。他告诉记者,罗马尼亚政府和各政党致力于发展对华友好合作关系,人民对中国充满敬意,希望搭上“一带一路”的快车,共同走向更加美好的未来。

推动民相亲的“罗中之家”

  “国之交在于民相亲”。在罗马尼亚对华友好团体“罗中之家”,外资促进咨询部主任帝比·哈利塔先生用中文如数家珍般给本报记者介绍了今年以来“罗中之家”开展的几十个对华合作项目,包括高层互访、经贸洽谈、人文交流,以及举办的电影节、中国传统节庆活动、展览等。“罗中之家”还特意为初抵罗马尼亚的中国人出版了中文《法律指南》。帝比说,“罗中之家”举办的活动让许多罗马尼亚人,尤其是青年一代认识和了解中国,传承罗中友谊。

特别值得一提的是,“罗中之家”还有一份同名季刊杂志《罗中之家》和网站。杂志总编辑埃利阿德·巴兰先生是一位在新闻行业工作了30年的老新闻人。他认为,罗中有着传统的友好合作关系,“一带一路”开辟了新时代的“丝绸之路”,为沿路国家改善民生,促进经济发展提供了契机。

记者注意到,48页的《罗中之家》采用铜版纸,印刷精美,图文并茂,栏目包括时事、政治、经济、经贸、文教、美食、友好交往、重要活动信息等。每期还有几页专门刊登中文文章选编。据悉,在罗政府机构、经贸企业界、外国驻罗机构、机场、酒店等地,都可以看到《罗中之家》。

期望“新丝路”上有更多中国游客

  毕业于浙江农业大学的曾旭东现在是罗马尼亚华人企业家、凤凰旅行公司总经理。“凤凰”是罗马尼亚成立最早的华人旅行社之一。2004年9月,罗中两国签订旅游目的国协议,“凤凰”被罗旅游署指定为首批ADS签证旅行社。这些年来,“凤凰”接待了无数国内的政府和商务团组,同时也组织了不同类型的罗马尼亚团组访华。

曾旭东告诉记者,罗马尼亚旅游资源十分丰富,有许多保留完整的古城镇和村落,民风古朴。夏季可以到著名的黑海海滨浴场游泳,冬季可到巴尔喀阡山脉的雪场滑雪。令人遗憾的是,因受欧盟规定限制,罗方尚未开放中国个人旅游签证。记者从罗各方得到的消息是,罗正在解决“签证问题”。相信不久的将来,将有更多的中国人成为罗马尼亚这段“新丝路”上的游客。

(本报布鲁塞尔10月22日电 本报驻布鲁塞尔记者 刘军)

 

Scroll to Top